Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Jak ovlivňuje náboženství život soudobé společnosti?

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

NÁBOŽENSTVÍ

Jak ovlivňuje náboženství život soudobé společnosti?

Náboženství ovlivňuje společnost již od svého vzniku až do současnosti. Lidé a náboženství se vlastně ovlivňují navzájem. Lidská společnost náboženství rozvíjí, formuje a naopak náboženství ovlivňuje náš čas, život i způsob myšlení a to ať už jsme nebo nejsme věřící.
Evropa je světadíl, jehož identita byla po staletí spojována a formována biblickou zvěstí a tudíž zde, stejně jako v Americe a v části Asie, převládá jako hlavní náboženský směr křesťanství.
Ať už si to uvědomujeme či neuvědomujeme, žijeme ve světě dotčeném a přetvářeném událostmi, kolem kterých krouží svátky církevního roku. Tyto původně křesťanské svátky stále dodržujeme, i když ve zlidovělé formě. Jak plynul čas, význam a důležitost určitých svátků se měnila a přibývaly různorodé tradice. Zatímco nejdůležitější svátek křesťanský jsou Velikonoce, nejdůležitější svátek „obyčejných“ lidí jsou Vánoce. Velikonoce pro křesťany symbolizují, připomínají a oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista, což je podle nich důležitější než Kristovo narození, které připomíná svátek Vánoční. Pro prostý lid ale postupem času Vánoce nabyly větších hodnot a zatímco Velikonoce jsou v podstatě jen „svátkem vajec“, Vánoce symbolizují teplo domova, klid, mír a v dnešní době ještě spousty dárků a nákupní „šílenství“ (s tím už ale nemá křesťanství nic společného). Další původně křesťanský svátek, který slavíme jsou například ještě Dušičky.
Jen díky křesťanství je neděle již od dob dávno minulých považována za svátek.To, že s k neděli později připojila i sobota je věc jiná.
Církev nám ale dala důležitější věc, než jsou jen svátky a dny volna. Je to kalendář, pro nás dnes již věc zcela samozřejmá a běžná, ale uvědomíme si někdy, že nebýt křesťanství, tak bychom právě tuto samozřejmost, Gregoriánský kalendář, neměli?
Křesťanská víra ovlivnila též naše nejzákladnější mravní zásady a to díky Desateru Božích přikázání.
Jedním z nejrozšířenějších náboženství je též Islám, díky teroristickému útoku dosti aktuální a často probírané a diskutované téma. Toto náboženství vzniklo v Arábii v době, kdy se prostí lidé bouřili proti vládnoucím vrstvám a bylo tedy třeba vytvořit strašného a sebemenší neposlušnost trestajícího boha. Muslimové žijí úplně odlišným životem než my. Podle Koránu lidé nesměli usilovat o vyšší postavení než měli. Muslimové mají přesně určený čas kdy se musí modlit a také kolikrát denně. V Afghánistánu a v jiných převážně islámských zemích vládne přísný patriarchát, ženy se nesmí účastnit politiky, nesmí řídit, musí chodit zahaleny,...
Náboženství má jistý vliv i na politiku. Například právě v Afghánistánu vládnou islámští extremisté, kteří skoro až terorizují svůj lid a odvolávají se přitom na Korán. Talibanská vláda se snaží o úplnou izolaci obyvatelstva od okolního světa, lidé žijí v chudobě, jsou přísně hlídáni a trestáni za sebemenší prohřešky, z médií mají povolen pouze místní rozhlas, který často uvádí lživé informace. Momentálně se ale kvůli válce s USA trochu změnila a já doufám, že dojde ke svrhnutí talibanské vlády a k radikálnější změně způsobu života místních občanů.
Každý věřící si myslí, že právě jeho náboženství je to „pravé“ a proto jak v minulosti, tak i dnes vznikají náboženské neshody, konflikty a války. V dnešních dobách je ale čím dál tím častěji náboženství jen záminka, která zastírá pravý, politický, důvod konfliktu.
Z různých statistik vyplývá, že se zvyšuje počet ateistů a proto si myslím, že časem všechna náboženství pomalu zaniknou. Tento proces bude ale trvat dlouho. Do té doby ale doufám, že lidé pochopí, že by se měli vzájemně respektovat a tím i svůj původ, barvu pleti a v neposlední řadě i své náboženství. Je to dost odvážná a optimistická myšlenka, ale bylo by krásné, kdyby se vyplnila.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT